درباره سوره مبارکه قدر، دو نوع تفسیر در روایات معصومین(ع) آمده است:
یکى تفسیر معروف و مصطلح است که عموم مفسر ان در تفاسیرشان آوردهاند و با ظاهر الفاظ آن سازگارتر و براى عموم مردم هم قابل فهمتر است. برطبق این تفسیر، سوره یاد شده راجع به نزول قرآن در شب قدر است و این که شب قدر چیست و نیز شب قدر از هزارماه برتر است (یعنى عبادت در این شب از هزار ماه بیشتر و برتر است) و مطالب دیگر مربوط به این سوره که در تفاسیر مفسران گرانقدر اسلامى بیان شده است.
اما تفسیر دیگر که در واقع تأویل بوده و بسیار دقیقتر و عمیقتر است و به تفسیر بطنى از بطون قرآن کریم برمىگردد نیز از سوى ائمه معصومین(ع) مطرح شده است. این تفسیر و تأویل، همان است که این جا محل بحث ما است و پرسش شما نیز به این نوع تفسیر و تأویل برمىگردد.
متن این حدیث که از امام جعفر صادق(ع) مىباشد، چنین است: إِنَّا أَنْزَلْناهُ فِی لَیْلَةِ اَلْقَدْرِ، اَللَیْلَةُ فاطمة والقدر اَللَّهُ فمن عرف فاطمة حق معرفتها فقد ادرک لیلة القدر، و انّما سُمّیت فاطمة لانّ الخلق فطموا عن معرفتها... و قوله: «وَ ما أَدْراکَ ما لَیْلَةُ اَلْقَدْرِ لَیْلَةُ اَلْقَدْرِ خَیْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ؛ یعنى خیر من الف مؤمن و هى ام المؤمنین تَنَزَّلُ اَلْمَلائِکَةُ وَ اَلرُّوحُ فِیها» و الملائکة المؤمنون الذین یملکون علم آل محمد(ص) والروح القدس هى فاطمة «بِإِذْنِ رَبِّهِمْ مِنْ کُلِّ أَمْرٍ سَلامٌ هِیَ حَتَّى مَطْلَعِ اَلْفَجْرِ؛ یعنى حتى یخرج القائم»، (تفسیر فرات کوفى، ابوالقاسم فرات بن ابراهیم بن فرات کوفى از علماى عصر غیبت صغرا، تحقیق محمد کاظم، ص 581 - 582، نشر وزارت ارشاد اسلامى). بر مبناى تفسیر و تأویل آن حضرت، تفسیر سوره قدر به اجمال چنین است:
«اللیلة فاطمة» است والقدر «اللَّه» پس هر کس که فاطمه را به حقیقت بشناسد، حتماً شب قدر را درک کرده است. علت نامگذارى آن حضرت به فاطمه، به خاطر این است که مردم از شناختنش ناتوان هستند. اما معناى «لیلة القدر، بهتر از هزار ماه است»؛ یعنى، بهتر از هزار مؤمن است و آن نیز امالمؤمنین حضرت زهرا(س) مىباشد. مراد از ملائکه، مؤمنان عالِم به علوم آل محمد(ص) و اهل بیت اویند و مراد از روح یا روحالقدس همانا فاطمه است. مراد از این که: در آن شب تا طلوع فجر همه امور به سلامت بوده، و نیز داراى رحمت است، طلوع فجر همان ظهور حضرت مهدى آل محمد(ص) است